Positiivinen luottorekisteri pelastaisi monen pienlainoihin hukkuneen tulevaisuuden

Olen tässä viime aikoina perehtynyt paristakin syystä pienlainoihin ja niihin liittyvään politiikkaan. Tuli nimittäin todella lähelle itseäni tapaus, jossa läheinen ihminen ajoi itsensä taloudellisesti täydelliseen umpikujaan erilaisten pienlainojen, eli pikavippien ja kulutusluottojen kanssa. Tämä tilanne tuli täytenä yllätyksenä meille läheisille. Tyypillä oli lainoja jopa kymmenelle eri pikalainayritykselle, luottokorttivelkoja sekä muutama isompi kulutusluotto. Korot näissä lainoissa oli pahimmillaan jopa yli 100% vuodessa!

Ensimmäinen reaktio oli tietysti viha! Kuinka tällainen on mahdollista?! Kuinka hän on saanut lainaa, vaikka ei ole edellisistäkään selvinnyt? Hän on ollut todella ahdistunut ja masentunut viimeisen vuoden, ja siitä olen kyllä aavistanut ettei kaikki ole kunnossa. Olen tosin ajatellut että hänellä on henkilökohtianen kriisi päällä. Nyt selvisi, että masennuksen taustalla oli tämä talousahdinko ja sen yksin kantaminen. Tosin se, ettei osaa pyytää apua ajoissa ja yrittää viime tippaan pärjätä yksin on toki tietynlainen kriisin paikka ja se olisi tullut hänen kohdallaan jotenkin muuten ellei näin, parisuhteen tai muun kriisin kautta.

detail of a poor young man showing his empty pockets

Aloin selvittää sitä, kuinka vastuuttomasti pikalainoja myönnetään. Tästähän on viime aikoina paljon puhuttu, että luottottajien vastuuta pitäisi lisätä, jotta jo maksuvaikeuksissa olevat eivät saa lainaa. Kun selvitin asiaa, olen kääntänyt kelkkani holhousvaltion suhteen: ehdottomasti pitäisi lisätä holhousta sen verran, että otettaisiin käyttöön positiivinen luottorekisteri. Eli sellainen rahoitusyhtiöiden käytössä oleva rekisteri, josta näkyisi asiakkaan kaikki lainat ja tulot viimeisessä verotuksessa tms. Tällä hetkellä on ihan turhaa yrittää sälyttää luotottajille enempää vastuuta, kun näillä ei ole mitään mahdollisuuksia karsia pahimpia maksuhäiriöisiä pois. Luottotietonsa menettäneet kyllä, mutta niin moni on myös todella lähellä…

Esim tämän läheiseni tapauksessa positiivinen luottorekisteri olisi katkaissut sairaan luottokierteen jo puoli vuotta aiemmin, paljon ennen kuin tilanne pääsi taloudellisesti niin mahdottomaksi kuin nyt. Tällä tyypillä menee nyt kymmenen vuotta asioidensa hoitamiseen mallilleen ja itsensä kokoiluun. Ainakin osittain tämä olisi ollut estettävissä positiivisella luottorekisterillä.

Nyt näitä sotkuja on selvitelty. Ja kun olemme porukalla alkaneet asioita hoitaa, esim itse lainaneet rahaa seuraaviin lyhennyksiin, hakeneet yhdistämislainoja sekä siirtäneet maksuaikoja, täytyy antaa loppujen lopuksi pointsit näille yritykselle. Esim täältä Vertaalaina.fi sivulta löytyvät suosituimmat pikalainayritykset ovat loppujen lopuksi joustavia ja tulevat vastaan lainajärjestelyissä, kun vain on henkilökohtaisesti yhteydessä! Olen todella yllättynyt tästä koska luulin että ne on kaikki ryöstäjiä. Lainanyhdistämislainaa olemme nyt hakeneet Lendon kautta, saa nähdä miten saadaan, koska tyyppi on jo ulosotossa. Näyttää kuitenkin siltä, että saamme omilla lainaamisilla pelastettua tyyppi ulosotosta ilman luottotietomerkintää, josta taas koituis mielettömiä hankaluuksia!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 + 8 =