Kirja vai e-kirja?

Intohimoisena lukijana tämä kysymys on ollut elämässäni pinnalla jo oikeastaan kymmenen vuotta! Niin kauan olen odottanut e-kirjan läpimurtoa ja edelleen saan odotella. Miksi ihmeessä?!?

Luulisi, että hyvinkin yksinkertainen tekniikka riittäisi siihen, että jokaisesta julkaistavasta kirjasta tehtäisiin e-kirja, joka menisi suoraan kirjastoihin ja jota voisi ostaa e-kirjakaupoista. mutta ei. E-kirja tarjonta on edelleenkin ihan surkea! Lähellekään kaikkea julkaistua ei saa e-kirjana ja vaikka saisikin, ne maksaa saman verran kuin fyysinen kirja!

finlandia-ehdokkaat-julkistetaan-huomenna-kirjakaupat

Tää on vähän pattitilanne. E-kirjoja ei vissiin julkaista siksi koska ihmiset ei vielä niitä lue. No, toisaalta onko ihme jos ei lue, kun ne maksaa niin paljon. Kuka tahansa olettaa, että kirjan hinta tippuu, jos sen ”tuotantokustannukset” ovat nolla eikä mitään ”fyysistä” saa rahan vastineeksi. E-kirjaa kun on huono antaa lahjaksi saati myydä eteenpäin. Pitäisi saada hinta alas, jossa e-kirjoja alettaisiin lukea. Ja vasta tällön vissiin saatais kunnolla sitä tarjontaa.

Luin jostain artikkelin siitä, miksi e-kirjat on niin kalliita. Eli niihin kuuluu alv täysimääräisenä (24%), kun taas esim normikirjoissa on 14% alv. E-kirjan alv pitäisi saada vähintään tuohon 14 % niin tossa olisi jotain järkeä. Mutta silti en käsitä, miksi e-kirjasta täytyy maksaa sama hinta kuin fyysisestä kirjasta!

Itse käytän e-kirjakauppana Elisa kirjaa, joka toimii mielestäni loistavasti. Kun sinne liittyy, saa aika paljon luettavaa ihan ilmaiseksi. Sinne sun kirjahyllyyn on tallennettuna 100 klassikkoteosta Juhani Ahon Rautatiestä Umberto Econ tuotantoon. Todella paljon luettavaa jo valmiiksi, joten kiiruhtakaa ihmiset nyt kuitenkin kokeilemaan.

Olen jonkun verran ostanut kirjoja sinne kirjahyllyyni. Ja uskoisin että voisin ostaa aika paljon enemmänkin, oikeastaan paljon enemmän kuin fyysisiä kirjoja, joita olen ruukannut ostaa vain synttäri- ja joululahjoiksi! Elisa Kirjasta olen ostanut muuten vaan, kun on tullut mieleen kirja jonka haluan lukea ja se on sattunut löytymään sieltä. Ja joskus kun olen lähtenyt reissuun eikä ole tullut luettavaa mukaan, niin olen ostanut jotain sieltä kirjakaupasta. Se on kätevä, myönnän, mutta ostaisin paljon enemmän jos kirjat olisivat edullisempia!

Ostan edelleen miehelleni kirjan lahjaksi jokaisena syntymäpäivänä ja jouluna. Ennen joulua ostan kirjat kirjamessuilta Helsingistä, mutta syntymäpäiväkirjan tilaan netistä suoraan kotiin. Niin ja isänpäivänä myös. Yleensä olen ostanut kirjat Booky.fi kirjakaupasta, joka on mielestäni erittäin edullinen ja loistava kirjakauppa! Sieltä saa kirjan kotiin vaikka seuraavaksi päiväksi! Kerrankin ennen isänpäivää tein tilauksen torstaina niin se tuli perjantaina just ennen viikonloppua! Tykkään!

Ainakin minun elämässäni ja tuttavapiirissäni kirja ei ole kuollut! Miten muilla? Mutta kirja muuttuu, ja mielestäni saisi muuttua enemmänkin sinne elektroniseen suuntaan. Mutta ei kokonaan, koska molempia tarvitaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

− 1 = 1